Jobbet som undersökare
Telefonen och datorn är de viktigaste arbetsredskapen i vår jakt efter oslagbar koll på byggprojekten och fastighetsbranschen.
Arbetsplats och kultur
Som undersökare gör du dagligen marknadsundersökningar och följer upp byggprojekten för att ta reda på vem som bygger, vad, var, när och hur samt kartlägger den kommersiella fastighetsmarknaden för att matcha hyresgästernas behov med fastigheternas möjligheter.
Din personlighet, förmåga att bygga relation och förklara nyttan för de byggherrar, projektledare, arkitekter, byggföretag, underentreprenörer, hyresgäster samt fastighetsägare du pratar med är avgörande för att lyckas.
Har du tålamod, är målmedveten samt kommunikativ och serviceinriktad kommer du lyckas som undersökare och trivas på jobbet!
Undersök
Vår avdelning är baserad på tre orter, vi finns i Hudiksvall, Ljusdal och Sveg. Vi samlar in information och kartlägger bygg- och fastighetsbranschen.
Undersökare Carola Wiberg
Vem är du och vad jobbar du med på Byggfakta?
- Det var faktiskt en slump att jag hamnade i den här rollen, jag halkade in på ett bananskal efter några kurser på högskolan. Jag har verkligen trivts bra och har nu jobbat här i 25 år. Arbetsuppgifterna har varierat, jag har registrerat bygglov, ringt och samlat in information och nu ansvarar jag för bevakning av offentliga upphandlingar.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
- Arbetsplatsen har varit fantastiskt i alla år och jag har alltid haft kul på jobbet. Det är mycket att göra, men på ett bra sätt. Jag gillar att ha kontakt med människor. Under åren bygger man upp yrkesrelationer med sina uppgiftslämnare eftersom man ringer till dem regelbundet. Det är också spännande att se var den information vi samlar in tar vägen, hur den används och vad våra kunder har för nytta av den. Majoriteten av våra uppgiftslämnare inser fördelen med att finnas med i databasen och sprida information om sina projekt, få chansen att marknadsföra dem gratis, få in fler anbud, bättre priser och hitta nya kontakter. Jag är stolt över det vi gör på undersöksavdelningen.
Hur går informationsinsamlingen till?
- När jag började för 25 år sedan var det här ett väldigt analogt jobb, vi jobbade i DOS (diskbaserat operativsystem), slog i telefonkataloger och bläddrade i tidningar för att hitta information om olika byggprojekt. Idag är arbetet mycket mer digitalt, vi bevakar hemsidor och upphandlingstjänster, men telefonen är fortfarande undersökarnas viktigaste verktyg. Undersöksavdelningen består av ett 25-tal personer och vi har olika uppgifter och ansvarar för olika regioner i landet. Några jobbar med att samla in bygglov och några bevakar offentliga upphandlingar eller Trafikverkets infrastrukturprojekt. Vi ringer regelbundet till våra kontaktpersoner för att få in den senaste informationen om kommunernas byggplaner, vilka projekt som är planerade och byggstartade, hur tidplanen ser ut, vad den uppskattade byggkostnaden är och vilka underentreprenörer som är upphandlade.
Vilken bakgrund och vilka egenskaper bör man ha för att passa som undersökare?
- För att trivas med den här rollen bör man vara social, gilla att prata med folk och skapa kontakter samt ha ett eget driv. Alla som jobbar här har olika bakgrund, men många har jobbat i serviceyrken och med människor. Personalen lärs upp på plats i de olika systemen och i hur byggprocessen fungerar. Genom att vara en stor aktör i samhällsbyggnadsbranschen, som Byggfakta är, lär man sig oerhört mycket om vad som byggs i landet och hur de demokratiska processerna ser ut. Det tycker jag är spännande.
Vilka är de största förändringarna i branschen under dina år?
- En positiv förändring är att byggbranschen blivit mer transparent idag än för 20-25 år sedan. Lagar, som LOU, har blivit hårdare och byggherrar måste dela med sig av information på ett annat sätt. Något annat jag konstaterat är att det kommit in fler kvinnor i branschen.