Jobbet på IT
Inom vår IT avdelning så bedrivs det många initiativ och allmänna förändringsprojekt i syfte att vidareutveckla, förbättra eller underhålla befintliga och framtida system, processer och tjänster. För rätt person finns det många spännande möjligheter, inte bara inom Byggfakta Group Sverige utan inom hela koncernen. Om du har passion för det du gör, är dedikerad i dina åtaganden, uthållig och pålitlig så kommer vi göra allt vi kan för att skapa de rätta förutsättningarna för att du ska ha en lång och rolig karriär hos oss.
Systemutvecklare Therese Bohlin
Therese Bohlin scrollade sig vidare i arbetslivet via en YH-utbildning till systemutvecklare .NET. Idag jobbar hon på Byggfaktas IT-avdelning.
- Jag trodde inte man kunde ha så här kul på arbetstid, säger hon.
”En praktisk utbildning som öppnar många dörrar på arbetsmarknaden”.
Så beskriver 29-åriga Therese Bohlin från Färila den YH-utbildning som resulterade i en tjänst som systemutvecklare på Byggfakta.
Therese, som läst på Nackademins tvååriga .Net-utbildning, gjorde sin LIA-praktik på Byggfakta våren 2022.
Vad var det som fick dig att söka dig till it-branschen?
- Jag har alltid haft ett dataintresse men inte riktigt trott att jag haft tillräckligt teknikintresse för att passa inom IT. Men efter att ha sett hur det verkligen är i branschen och hur många olika sorters människor som behövs så kände jag ingen tvekan inför att satsa på detta spännande yrke där det finns gott om jobb, säger Therese.
Tidigare har hon provat på akademiska studier och läst ekonometri, en kombination av statistik och nationalekonomi. Eftersom det var svårt att hitta jobb fick Therese söka sig till servicebranscher som restaurang och hemtjänst.
På vilket sätt passade YH-utbildningen dig?
- Man läser inte bara för att klara proven utan det är mer praktiska uppgifter, så som de skulle vara i arbetslivet. Många av lärarna själva jobbar med programmering när de inte föreläser. Dessutom anpassar sig YH-skolorna efter arbetsmarknadens efterfrågan och startar bara kurser om det finns ett behov.
I skolan stod allt från webbdesign, till agil projektmetodik på schemat, och hon fick lära sig att göra egna applikationer och hemsidor och att hantera både frontend och backend-programmering. Kurserna fokuserade på Microsofts tjänster så som C#, Azure och SQL.
Vad jobbar du med på Byggfakta?
- På Byggfakta jobbar jag främst med backend och är med och utvecklar både interna och externa tjänster. Bland annat har Byggfakta en produkt som heter SMART som samlar information om byggprojekt och det var med det jag främst jobbade under min LIA. Under praktiken fick jag jobba med något ”verkligt” som kommer göra nytta på riktigt, inte bara utföra en massa övningsuppgifter.
Therese tycker att hon kommit in bra i teamet och uppskattar verkligen samarbetet med kollegorna på it-avdelningen.
- Vi hjälper varandra hela tiden så man behöver inte fundera länge när man kör fast. Det finns ett otroligt stöd och inga dumma frågor. Även om jag inte kan svaret på en kollegas problem så kan jag agera bollplank, eller badanka (en term som vi använder inom programmering).
Vilka egenskaper är bra att ha som systemutvecklare?
- Logiskt tänkande, problemlösning och experimenterande är egenskaper som är bra att ha i rollen som systemutvecklare. Att vara tålmodig är också en fördel, för alla de tillfällen när du fastnar, koden inte fungerar eller du måste reda ut buggar. Men man behöver absolut inte vara någon matte-fantast för att gilla programmering. Kreativitet löser många av de hinder du fastnar på bara genom att du kan se problemet från flera vinklar och hitta fantasifulla lösningar.
Therese är jättenöjd att hon tog steget att söka YH-utbildningen till systemutvecklare.NET. Idag har hon sitt drömjobb och kan jobba från Byggfaktas olika kontor, även om hon mest sitter i Hudiksvall.
- Efter examen var det inga problem att hitta jobberbjudanden, man blev mer eller mindre jagad från flera håll. Ett av mina bästa tips är att göra praktik på ett företag där man vill jobba efter skolan. Det gav mig en fot in på Byggfakta.